26/3/2023

Amicval

Associació de mitjans d'informació i comunicació valencians

30 assistents han participat en la IV Jornada de Periodisme de Proximitat a València

Carmina Crusafon, Josep M. Ganyet i Tania Carrobé, doctors/es i experts/es en comunicació han analitzat les tendències del periodisme per als mitjans de proximitat digitals

Aquest dimecres 5 d’octubre s’ha celebrat a València la IV Jornada de Periodisme de Proximitat, organitzada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació Valencians (AMIC Valencians). L’esdeveniment ha comptat en total amb 30 persones assistents. Sota el títol “La innovació en periodisme digital, noves tendències en comunicació en format digital per a les redaccions de mitjans de proximitat”, s’han analitzat les noves tendències internacionals, com es transformen els mitjans digitals i els nous formats i canals per als mitjans digitals.

La Sala Octubre CCC ha sigut l’espai físic de la trobada que ha comptat amb la presència de doctors/es i experts/es en mitjans d’informació de proximitat, els quals han pogut intercanviar experiències i presentar casos d’èxit. En resum, l’objectiu de la jornada ha estat proporcionar les eines necessàries perquè la premsa de proximitat pugui explorar noves formes de comunicar per als mitjans digitals i conèixer les tendències internacionals de futur per a la premsa impresa i digital, amb un enfocament cap als de mitjans de proximitat en llengua valenciana.

L’acte s’ha inaugurat amb la intervenció de Ramon Grau, president d’AMIC Valencians, entitat organitzadora, que està formada per setanta-cinc mitjans impresos i digitals valencians. “L’AMIC aposta per tres grans eixos: la utilitat per als mitjans, la representativitat i la professionalització del col·lectiu. En aquest sentit, apostem per la formació i la innovació dels nostres mitjans amb l’organització de jornades com la d’avui”, ha manifestat Ramon Grau.

La jornada s’ha iniciat amb la ponència de Carmina Crusafon, doctora de Comunicació de la UAB, que ha exposat la ponència “Què està passant a nivell internacional a la premsa de proximitat? Tendències i casos d’èxit”. “Per pal·liar la crisi de la confiança cal invertir en marca, fer una nova definició dels mitjans i aportar una oferta d’informació i entreteniment de qualitat vinculada amb el correu electrònic durant el dia a dia”, ha aconsellat Crusafon.

A continuació, ha arribat el torn de Josep M. Ganyet, CEO de Mortensen i expert en comunicació digital i intel·ligència artificial, i Quico Domingo, soci de Mortensen, amb la ponència “El redisseny de Vilaweb, un cas pràctic”. Els ponents han afirmat que “el 95% del disseny d’una web és la tipografia. Per tant, l’usuari d’un diari digital ha d’entendre on és el títol, el subtítol i els destacats secundaris, sense la necessitat de contngut audiovisual. Una interfície d’usuari ha de ser autoexplicativa, fàcil de fer servir, agradable, eficient, precisa i recuperable”.

Finalment, Tània Carrobé, directora de Màrqueting i Projectes digitals d’Xtratègics, ha realitzat una proposta de formació, teòrica i pràctica, que engloba un seguit de conceptes: comunicació oberta en xarxes socials (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, YouTube, Twitch i Spotify); conèixer i aprendre a utilitzar els nous formats dels canals digitals; i aprendre a fer ús de noves eines de creació, edició i compartició de continguts. Carrobé considera que “el vídeo és el format estrella i que sempre serem més propers amb les persones. Ens importa el què, el quan, però sobretot el qui i com m’ho explica. Conèixer qui s’amaga darrere dels mitjans per humanitzar-los és essencial per connectar millor amb la notícia”.

 

Show More