16/4/2024

Amicval

Associació de mitjans d'informació i comunicació valencians

Més de 50 assistents han participat en la II Jornada de Periodisme de Proximitat a València

Andreu Casero, Carmina Crusafon, Alfred Costa i Montse Soler, doctors i experts en comunicació, han analitzat les tendències del periodisme per als mitjans de proximitat digitals

Aquest dilluns 23 de novembre s’ha celebrat a València la II Jornada de Periodisme de Proximitat, organitzada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació Valencians (AMIC Valencians). L’esdeveniment ha comptat en total amb 51 persones assistents, 35 que han participat de manera presencial i 16 que han seguit l’acte de forma virtual a través de la plataforma Zoom. Sota el títol “Aprenentatges, noves eines tecnològiques i noves oportunitats per a modernitzar els mitjans de proximitat impresos i digitals en valencià”, a la jornada s’han analitzat els nous desafiaments que planteja la xarxa al món del periodisme de proximitat.

L’Hotel NH València Center ha sigut l’espai físic de la trobada que ha comptat amb la presència de directors de mitjans digitals i impresos valencians, i experts en mitjans d’informació de proximitat, els quals han pogut intercanviar experiències i presentar casos d’èxit. En resum, l’objectiu de la jornada ha estat analitzar la innovació en el periodisme de proximitat, veure com aquest sector s’està adaptant a la nova realitat comunicativa i visualitzar cap a on s’adrecen els nous models de negoci.

L’acte s’ha inaugurat amb la intervenció de Ramon Grau, president d’AMIC Valencians, entitat organitzadora que està formada per més de setanta mitjans impresos i digitals valencians. “Aquests moments són d’una gran dificultat per als mitjans de proximitat, per una banda, estem obligats com a sector essencial, a doblar esforços, donar informació treballant en condicions molt difícils, a estar a prop de les nostres comunitats. I per una altra, la publicitat de sectors com el comerç, hostaleria i serveis, s’ha reduït dràsticament”, ha manifestat Ramon Grau. Marc Jiménez, subdirector general de la Direcció General de Política Lingüística i gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, també ha expressat unes paraules als assistents de l’acte. “La informació local crea una societat més plural i democràtica. La tasca fonamental del periodisme és dir a les administracions el què hem de millorar”, ha declarat.

La jornada s’ha obert amb la ponència d’Alfred Costa, director general d’À Punt, que ha parlat sobre “L’aposta per la proximitat i el territori d’À Punt”. “El valor de la proximitat està molt lligat al servei públic. Hi ha molts temes que preocupen a la comunitat i que només ho poden recollir els mitjans territorials. La cohesió territorial també és política pública i transversal. Desplacem periodistes i càmeres als llocs on hi ha una notícia a explicar i d’aquesta forma evitem el discurs centralista”, ha explicat Costa.

A continuació, ha arribat el torn de Carmina Crusafon, professora i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Crusafon ha analitzat les tendències dels mercats mediàtics internacionals i ha exposat que podria passar en els pròxims anys en l’escenari valencià dels mitjans de proximitat a partir del que s’observa globalment. Segons ha explicat la Doctora Crusafon, “al centre de l’estratègia ha d’estar el telèfon mòbil”.

Seguidament, Andreu Casero, catedràtic de periodisme de la Universitat Jaume I de Castelló, ha presentat el projecte “Nous formats per al periodisme de proximitat a les xarxes socials”, amb el qual va guanyar la 2a edició del Premi de Recerca en Nous Models de Negoci organitzat per l’AMIC. “O utilitzem nosaltres les xarxes socials, o ho faran altres”, ha manifestat Casero.

Per últim, Montse Soler, assessora de l’Aula d’Innovació de l’AMIC, ha tancat la jornada amb la ponència: “Vendre en entorns complexos. Com argumentar la venda de publicitat als nostres clients”. Respecte a la relació entre els mitjans i les empreses l’experta comercial considera que “hem d’explicar com nosaltres podem ajudar-les i hem de tenir un objectiu molt clar i estar ben preparats”.

Podeu veure la jornada sencera aquí.

Show More