23/7/2024

Amicval

Associació de mitjans d'informació i comunicació valencians

Sofía Muran Trus guanya el premi a la Millor Història del País Valencià en la 15a edició d’AMIC-Ficcions 2023

El lliurament de premis s’ha celebrat al Teatre Micalet de València on han assistit unes 120 persones

Maria Jesús Taberner Andrés del Col·legi Guadalaviar de València ha estat guardonada amb el premi a la Professora més motivadora de València

El concurs literari AMIC-Ficcions ha realitzat l’entrega de premis del País Valencià aquest 18 de maig de 2023. Dels 1.205 participants del territori valencià, la història de Sofía Muran Trus, de l’IES Victoria Kent d’Elx, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història del País Valencià i d’Alacant.

La història guanyadora ha estat presentada sota el pseudònim Miau, amb el relat titulat “Holodomor”, mereixia la primera posició del País Valencià, d’entre els 1.205 participants, per “un relat que captiva amb habilitat la tensió i l’emoció d’una situació perillosa. La descripció dels pensaments i sentiments del protagonista ajuda a establir una connexió profunda amb el lector i a sentir empatia pels personatges. L’autora tracta de manera efectiva temes complexos que conviden a reflexionar i aprofundir en la lectura”.

L’acte ha comptat amb la presència de Marc Jiménez i Agulló, subdirector general de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, que ha felicitat a tots els finalistes per arribar fins aquí després d’una participació tan elevada i ha reconegut la gran tasca del professorat.

El premi a la Millor Història de Castelló i Segona Millor Història del País Valencià ha estat per Joan Martorell Altabas, sota el pseudònim JMA, de l’IES Leopoldo Querol de Vinaròs, amb el seu relat “El que penso (sobre mi)” ha estat qualificat pel jurat per “convidar a la reflexió des d’una perspectiva adolescent, explorant situacions quotidianes plegades d’estereotips. L’escriptor aconsegueix que el lector connecti emocionalment amb el personatge principal i qüestioni el seu paper en la societat. A més, destaca l’habilitat per a utilitzar una gran varietat de tècniques literàries”.

Per últim, amb el premi a la Millor Història de València i Tercera Millor Història del País Valencià s’ha guardonat a Alejandra Ballester Lladosa, del Col·legi Guadalaviar de València, sota el pseudònim Alejandra. El jurat ha considerat que el relat “Ossos tiritants” mereixia el guardó per “presentar una habilitat destacable a l’hora de descriure les escenes i personatges amb intensitat i detall. Així com per la seva capacitat d’incorporar la introspecció i reflexió a la narració, la qual cosa afegeix profunditat a una història dura i emotiva”.

Segons premis per província
També s’han fet entrega dels segons premis de cada província del País Valencià. En el cas de la Segona Millor Història d’Alacant, el premi ha estat ex aequo. D’una banda, s’ha endut el guardó Claudia Casasempere Peidro, de l’IES Pare Arques de Cocentaina, amb el pseudònim Claudia Casasempere. El jurat ha destacat el relat titulat “El meu vestit vermell” per “aconseguir unir tres generacions en un mateix relat, a través d’un fil conductor coherent en una història que transmet un missatge potent i actual, que convida el lector a reflexionar sobre el seu paper en el món actual”.

D’altra banda, s’ha premiat a Guillermo Lorenzo Tribaldos, de l’IES Victoria Kent d’Elx, sota el pseudònim GuilleLoren, amb el relat “Artús i el presoner”, per “un relat amb un estil descriptiu i visual, que permet al lector imaginar l’entorn i la situació. S’aprecia una bona construcció de la trama i una atenció als detalls que enriqueixen la història i t’endinsen a un text ple d’elements típics del gènere, com la presència de cavallers, misteri, aventura i perill constant”.

En la Segona Millor Història de Castelló s’ha guardonat a Andrea Lluch Mulet i Néstor Lavernia Fresquet, de l’IES Ramón Cid de Benicarló, del grup Entesos, amb el seu relat “Discreció i amors parisencs”, per “un suggerent i sorprenent thriller on a partir del desig d’un escriptor per escriure un llibre, es destapa tot el que hi havia darrere d’un aparent orfenat. Una història inquietant, pertorbadora, la qual no pots parar de llegir, amb un final commovedor i totalment inesperat pel lector”.

Seguidament, la Segona Millor Història de València ha estat per Ruth Revert Pons, de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia de València, sota el pseudònim BlancaTrueba, per “desmuntar el mite d’un rei modèlic, i convertir la història en una novel·la de terror que combina malediccions i girs inesperats, on les males accions comeses porten conseqüències”.

Per acabar, s’ha guardonat al Professor/a més motivador de cada província. El premi al Professor més motivador d’Alacant ha estat per Jesús Dídac Castaño López de l’IES Victoria Kent d’Elx. El Professor més motivador de Castelló ha sigut Ricardo Nadal Martínez de l’Agora Lledó International School de Castelló de la Plana i el premi a la Professora més motivadora de València ha estat per Maria Jesús Taberner Andrés del Col·legi Guadalaviar de València.

Finalment, d’entre els docents finalistes s’ha premiat a la Professora més motivadora del País Valencià, que ha estat per Maria Jesús Taberner Andrés del Col·legi Guadalaviar de València.

Foto grup – lliurament de premis País Valencià

Dades de participació d’AMIC-Ficcions 2022-2023
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la quinzena edició amb una participació rècord de 5.341 alumnes registrats de 350 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.634), País Valencià (1.205), les Illes Balears (437), Aragó (63) i Andorra (2).

De les més de 1.800 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 123 de Catalunya (182 joves), 41 del País Valencià (55 nois i noies), 32 de les Illes Balears (45 alumnes) i 4 grups d’Aragó (5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 39 docents finalistes dels següents territoris: 23 de Catalunya, 8 d’Illes Balears, 6 del País Valencià i 2 d’Aragó.

Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de cinc-centes trenta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.

L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.

 

Show More