16/4/2024

Amicval

Associació de mitjans d'informació i comunicació valencians

AMIC-FICCIONS aconsegueix una participació històrica amb 4.493 alumnes inscrits, més de 790 del País Valencià

La participació del País Valencià ha augmentat un 50% respecte a l’any passat

 

AMIC-Ficcions està de celebració. El concurs literari “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries” ha arribat al seu rècord de participació amb un total de 4.493 alumnes registrats de 284 centres educatius de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Aragó i Catalunya del Nord.

Concretament, al País Valencià participen un total de 793 alumnes inscrits de 53 centres educatius, augmentant la participació un 50 % respecte a l’any passat. L’IES Cayetano Sempere d’Elx, per tercer any consecutiu, és el centre més participatiu dels territoris de parla catalana amb un total de 324 inscrits.

Alacant és la província del territori més participativa amb 462 joves de 15 instituts; seguida de València amb 184 inscrits de 23 escoles, augmentant la participació a la zona en un 309% i; per últim, Castelló amb 147 registres de 15 centres docents diferents.

Distribució de la resta de participants
De Catalunya participen a AMIC-Ficcions un total de 3.102 joves, un 45 % més que l’any passat. Si ho desglossem per demarcacions; Barcelona, continua sent la zona on més estudiants participen, arribant als 2.180; seguit de Girona amb 546; Lleida amb 208 i Tarragona amb 168.

A les Illes Balears, 463 nois i noies s’han inscrit en el concurs, doblant la participació respecte a la 13a edició. L’illa amb més participació és Eivissa amb 204 alumnes, seguida de Mallorca amb 136 i Menorca amb 123.

També, s’han unit al concurs literari 110 alumnes d’Aragó: 77 estudiants d’Osca i 33 de Terol, consolidant la presència d’estudiants d’aquesta comunitat autònoma al concurs. Sobretot, cal destacar el gran increment en la participació d´estudiants de la Catalunya del Nord enguany, amb 25 alumnes inscrits en la 14a edició de dos instituts diferents.

Les inscripcions per participar en el certamen de creació literària es van activar el passat 4 d’octubre i s’han tancat el 7 de febrer amb més de 1.775 històries publicades. A través de la pàgina web www.ficcions.cat qualsevol usuari pot llegir els capítols que van publicant els joves participants.

El funcionament
El concurs “AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries” està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin 2n cicle d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius de Grau Mitjà. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), busca impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants. Així com fomentar l’escriptura i la literatura en català.

Prenent cinc inicis de novel·la: La memòria de l’arbre de Tina Vallès, Els desperfectes d’Irene Pujadas, Com llàgrimes en la pluja de Jordi Sierra i Fabra, Asfíxia de Chuck Palahniuk i La filla del rei d’Hongria (autor anònim); els participants han d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los a través del web del concurs seguint el calendari d’entrega. Els alumnes podran participar tant individualment com en grup de fins a tres persones.

Inicis de la 14a edició d’AMIC-Ficcions

Jurat, premis i gran final
Un jurat format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació serà l’encarregat d’escollir els guanyadors i els finalistes. Es valorarà la qualitat literària dels textos, la coherència argumental i l’originalitat de les històries. La segona quinzena del mes d’abril es publicaran els noms dels finalistes, i durant el mes de maig es farà l’entrega de premis i diplomes en diversos actes arreu dels territoris de parla catalana.

Els premis de l’edició d’enguany són: iPhone, PlayStation, iPad, Smartphone i auriculars sense fils. També es premiaran als professors més motivadors dels diferents territoris que més alumnes hagin presentat al concurs i, entre els quals, més relats hagin arribat a la final. Entre els premis al professorat per províncies sortirà el Premi al Professor més motivador de cada territori, el qual estarà guardonat amb una estada per a dues persones de dos dies amb sopar o esmorzar inclòs.

Anteriors edicions
En la darrera edició van participar-hi més de 2.970 estudiants de segon cicle d’ESO, Batxillerat i CFGM de Catalunya, Illes Balears i País Valencià, Andorra, Aragó i Catalunya del Nord, provinents de 223 centres educatius diferents.

Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de quatre-centes setanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.

L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.

Show More