L’AMIC i l’ARRA presenten l’Associació de Mitjans d’Occitània i Catalunya del Nord durant la 1a Trobada de mitjans de proximitat d’Occitània i en català
A més, en el transcurs de l’acte, les dues associacions han signat la Declaració de Narbona, la qual té com a objectiu enfortir la col·laboració transfronterera entre mitjans
Aquest 8 de març s’ha celebrat la segona jornada a Narbona de la Primera Trobada de mitjans de proximitat d’Occitània i en català, organitzada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Assemblée Régionale des Radios Associatives Occitanie/Pyrénées-Mediterranée (ARRA). L’acte, el qual es va iniciar el passat 7 de març, ha comptat amb més de 120 persones assistents d’arreu dels territoris de parla catalana, entre elles editors, periodistes, directors de mitjans, experts en el món de la comunicació i noves tecnologies, creadors de contingut, entre altres.
La trobada ha continuat en l’entorn de l’auditori del Museu Narbo Via, on Ramon Grau, president de l’AMIC, ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida posant en valor la importància de les llengües i cultura des de la proximitat, “l’AMIC amb l’impuls d’aquesta trobada té la voluntat de crear xarxa entre mitjans i compartir experiències i projectes de futur. (…) Els mitjans de proximitat són clau per fomentar la pluralitat i fer una societat més democràtica, cohesionar el territori i fomentar l’arrelament i el sentiment de pertinença”.
Durant el transcurs de l’acte, el secretari general de l’AMIC, Josep Ritort, ha presentat als assistents l’Association des Médias du Pays Catalan et d’Occitanie – nom original -, la qual pretén continuar amb la tasca de l’AMIC d’una forma més delimitada als territoris d’Occitània i Catalunya del Nord, defensant els interessos dels associats, representant-los davant les institucions, fomentant la presència pública, dignificant el col·lectiu i promovent les accions en favor de la cultura, entre altres.
Paral·lelament, l’AMIC i l’ARRA han signat la Declaració de Narbona, el document, el qual neix amb l’objectiu d’enfortir la col·laboració transfronterera entre els mitjans de proximitat, està vertebrat per cinc compromisos: enfortir les sinergies entre els mitjans de proximitat, compartir experiències per arribar a la ciutadania, desenvolupar eines per atraure el públic jove i involucrar-lo, treballar en projectes comuns per enfortir aquests mitjans i integrar joves en aquests mitjans, facilitant així la seva continuïtat i desenvolupament.
Suport institucional a la Primera Trobada de mitjans de proximitat d’Occitània i en català
La jornada ha començat amb el suport institucional, així mateix, Christopher Daniel Person, director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, ha expressat “cal posar en relleu el valor fonamental d’Occitània i l’espai lingüístic català on es comparteixen cultura i valors. Des de la Generalitat de Catalunya donem suport i encoratgem a continuar amb jornades com aquestes”.
Per la seva banda, Sandrine Sirvent, consellera departamental del cantó Narbona 2, ha volgut aprofitar l’ocasió per mostrar el suport del consell, “aquesta primera trobada és una mostra de la diversitat de la cooperació i la joventut”. Seguidament, Florence Vitasse, setena tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Narbona, ha afirmat que “Narbona és una cruïlla i xarxa transfronterera entre mitjans catalans i occitans i el públic més jove. Aquesta és una cita imprescindible”. Per concloure, Benjamin Assié, conseller regional delegat de les Llengües occitana i catalana de la Regió Occitània Pirineus Mediterrània, ha destacat que “els mitjans de proximitat fomenten el factor d’identitat, el debat intel·lectual i democràtic. És necessària la presència i compromís dels nostres socis en el territori”.
Ens dirigim cap a la cooperació entre Occitània i l’espai lingüístic català
La primera part de la jornada ha abordat la col·laboració entre mitjans de proximitat, la innovació i noves eines tecnològiques, l’ús de la IA i la creació d’un espai comunicatiu euroregional i transfronterer. El primer bloc s’ha iniciat amb la taula rodona “Exemples de col·laboració entre mitjans i el treball informatiu en diferents formats”, moderada per Laura Bertran, corresponsal de 3Cat a la Catalunya del Nord, on han participat Cécile Dupont, directora de La Gazette Ariégeoise, Albert Noguer, director de Ràdio Arrels, Miquel Curanta, editor de Ràdio Capital, Jordi Ubach, director de Pallarsdigital.cat, i Bep Al·lès, editor del Setmanari El Iris.
La conversa ha girat envers la figura i el paper de cada un dels mitjans que han participat en la taula posant el focus en la col·laboració entre els mitjans de proximitat i el treball informatiu que desenvolupen cada un d’ells en diferents formats. Posant l’accent en el fet de fer créixer aquests espais de col·laboració, generar espais de comunicació i adaptar-se als nous reptes, cuidant el territori, la informació i audiències.
Els mitjans de proximitat i la IA
Seguidament, han tingut lloc dues ponències, les quals han tractat la “Innovació i noves eines tecnològiques per als mitjans de proximitat”, de la mà de Daniel Fallet, docent de l’ISCPA i Quico Domingo, director de Mortensen i consultor IT. Ambdós han parlat sobre la IA com una eina per optimitzar els recursos i Domingo ha presentat la “IA-AMIC en català”, una eina desenvolupada per l’Associació i dirigida als mateixos associats dels diversos territoris de parla catalana.
La creació d’un espai comunicatiu euroregional i transfronterer
Finalment, el primer bloc s’ha tancat amb les ponències envers “La creació d’un espai comunicatiu euroregional i transfronterer: la motivació i alguns exemples”, de la mà de Valerie Arnould, Deputy Director, Digital Revenue Network WAN-IFRA, qui ha subratllat la importància de la cooperació; Xavier Bernard-Sans, director de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, presentant la tasca de l’entitat que representa; Jean Marc Courrèges-Cénac, copresident de l’ARRA, ha explicat la funció de l’associació, destacant la defensa de les ràdios no comercials, la reflexió, l’intercanvi d’informació i la col·laboració. I Josep Ritort, secretari general de l’AMIC, qui ha explicat el paper de l’AMIC i la gran varietat de projectes que actualment executa, posant el focus en el fet d’adaptar-se a les noves eines que ens ofereix la tecnologia i els nous formats.
La connexió dels mitjans amb el públic jove
La segona part s’ha iniciat amb l’entrega d’una pedra commemorativa a la tasca del periodista Antoine Gasquez de La Semaine du Roussillon, sempre al costat de l’AMIC, pel seu compromís social i mirada col·laborativa envers l’Associació i funció social en la cultura catalana i occitana.
La trobada ha finalitzat amb el 2n bloc “La connexió dels mitjans amb el públic jove”, moderat per la periodista Mariola Dinarès. En aquest marc ha tingut lloc el bloc de ponències “Experiències de mitjans, productores o empreses de màrqueting adreçades al públic jove”, amb la participació d’Amic Bedel, realitzador de la productora audiovisual occitana Piget, qui ha explicat la tasca de Piget envers l’occità; Audrey Poma, mànager de continguts digitals al diari l’Independant de Perpinyà, qui ha posat el focus en els nous formats i Paulina Kamakine, responsable del concurs per a creadors i artistes “Euròcvision en Gasconha” impulsat per Ràdio País, qui ha presentat la iniciativa i la importància de la llengua dins el projecte.
Per acabar, la trobada ha finalitzat amb la taula rodona “Vincles entre els joves creadors de contingut i els mitjans de proximitat”, on ha participat @Elisabetaloy, @Parlars_mallorquins_, @Paisinvisible i Romain Périer (Lo ligam). En aquest cas, el diàleg ha girat entorn la importància de comunicar en diferents formats per arribar a noves audiències, l’edició i el fet de crear un contingut de qualitat, on a causa del temps reduït d’aquest tipus de plataformes tot el que es comunica, i més quan es tracta d’un contingut informatiu, ha de tenir valor. Destacant la importància de la llengua per crear una comunitat cultural a la xarxa en els diferents dialectes dels territoris de parla catalana i occitana.