23/7/2024

Amicval

Associació de mitjans d'informació i comunicació valencians

Més de 30 assistents han participat en la taula rodona – debat sobre l’ús del valencià en els mitjans de proximitat i els nous formats

L’acte ha comptat amb la presència de Marc Bataller, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió i Eva Pomares, directora general de Difusió de la Generalitat de Catalunya els quals han destacat el suport de la institució cap als mitjans de proximitat i al pòdcast en català

Aquest 1 de juliol s’ha dut a terme la taula rodona – debat “L’ús del valencià” sobre la situació del valencià en els mitjans de proximitat i nous formats a València. Una jornada organitzada per l’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la qual ha comptat amb la presència de Marc Bataller, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat de Catalunya i Eva Pomares, directora general de Difusió de la Generalitat de Catalunya, on han participat més de 30 persones vinculades amb el món de la comunicació.

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània ha sigut l’espai de la trobada, durant la qual han confluït editors de mitjans de proximitat, periodistes, representant del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana i creadors de contingut en valencià. La jornada ha dut a terme el seu principal objectiu que ha estat reflexionar sobre la capacitat dels mitjans d’informació de proximitat, d’informar i comunicar en la llengua pròpia dels habitants del territori, analitzant la situació del valencià en els mitjans de proximitat i els nous formats a través de dues taules rodones.

L’acte s’ha inaugurat amb la intervenció de Ramon Grau, president de l’AMIC, entitat formada per 590 mitjans, concretament a la Comunitat Valenciana aplega més de 80 mitjans en paper, digitals i audiovisuals, qui ha agraït l’interès de la Generalitat de Catalunya en aquesta jornada i ha apuntat que “actualment hi ha un dic de contenció en els mitjans de proximitat i de cara als creadors i creadores de contingut per preservar la llengua, però cada cop és més sòlid i una eina clau com són els mitjans”; i Marc Bataller, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat de Catalunya, ha descrit la situació actual i ha subratllat “que la Generalitat de Catalunya no es quedarà de braços plegats davant la situació de la llengua. Cal continuar donant suport amb les accions publicitaries i augmentar els llaços entre els mitjans en llengua catalana i les iniciatives en català en el principat”.

La taula rodona sobre la situació del valencià als mitjans de proximitat del País Valencià ha donat el tret de sortida a l’acte, comptant amb Josep Ritort, secretari general de l’AMIC, com a moderador i amb Violeta Tena, vicepresidenta de la Unió de Periodistes, Francesc Martínez Sanchis, investigador en premsa comarcal i mitjans en valencià i Moisès Vizcaino, editor del Diari La Veu del País Valencià com a ponents.

En aquesta primera taula rodona, estructurada a través de diverses preguntes vertebradores on la primera ha sigut: quina és la situació del valencià als mitjans de proximitat?, s’ha iniciat el col·loqui. En primer lloc, Francesc Martínez, ha posat sobre la taula l’evolució dels mitjans en valencià des de l’any al 1983 al 2023, a través d’un gràfic on es mostra l’evolució del periodisme més popular i tradicional al que monopolitzen les grans empreses, en paper, digital i audiovisual.

Actualment, tal com ha apuntat Moisès Vizcaino, la dieta mediàtica que arriba a la població és la majoria en castellà, i cal saber on som, ja que si no serà impossible poder canviar el sistema comunicatiu valencià “ens trobem en un desert, però comencen a sortir els brots verds”.

La periodista d’El Temps, mitjà que enguany fa 40 anys, Violeta Tena, ha subratllat que ens trobem sota un esquema de diglòssia de la llengua, vivint en situació d’anomalia, però aquí estem i “volem continuar resistint”. Cal sortir del contingut establert si volem que la societat ens segueixi. En aquest sentit, i per concloure aquesta primera sessió, s’ha remarcat que també hi ha solucions, però és necessari regular l’espai comunicatiu en valencià i, en aquest cas, és fonamental l’ajuda de les institucions per fomentar la llengua valenciana en els mitjans de comunicació.

Seguidament i com a tancament de la jornada, s’ha iniciat el col·loqui sobre el podcàsting en valencià amb la presència d’experts en la matèria, com Andrea Kruithof, del pòdcast “Greuges Pendents”, Cristian Hernández, del pòdcast “El dolcet pal cafè” i Maria Devesa, del pòdcast “Deparkineo”, amb Xavier Martínez, periodista i expert en podcàsting com a moderador. Durant aquesta segona taula s’ha tractat els inicis del pòdcast en valencià i el cas concret i situació de cada un dels intervinents, de quina manera es poden finançar, si en algun moment s’han plantejat viure únicament del pòdcast i com preveuen el món comunicatiu en valencià.

Com a conclusió, els tres ponents han coincidit en el fet que falta diversitat i professionalització, ja que és un sector precaritzat. Estan tots els camins oberts, però calen moltes més veus i, tal com ha apuntat Cristian Hernández, veus molt més joves, a les quals els falta normalitzar el valencià i tenir més referents en aquesta llengua. “Cal vertebrar els territoris de parla catalana, ja que el contingut està creat, però falta connectar-nos i arribar a més gent. Si el contingut és bo, no hi haurà fronteres”.

La iniciativa ha ajudat a reflexionar a totes i tots els assistents sobre l’ús que es fa en els nous formats i mitjans en paper, digitals i audiovisuals del valencià, extraient com a conclusió el fet que la gent de carrer ha de continuar lluitant, però amb ajudes institucionals per poder tirant endavant els projectes dels mitjans de proximitat i també els nous formats, en català i en valencià.

Show More