29/3/2024

Amicval

Associació de mitjans d'informació i comunicació valencians

Pablo Pérez guanya el premi a la Millor Història del País Valencià d’AMIC-Ficcions 2020

Dels 701 participants del territori valencià, la història de Pablo Pérez Urquizu, de l’IES Ramón Cid de Benicarló, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història del País Valencià

Per primera vegada els finalistes i professors de tots els territoris de parla catalana, participants en el concurs literari AMIC-Ficcions, han seguit l’acte de lliurament de premis del País Valencià de la 12a edició del concurs a través de la plataforma Instagram Live a causa de la situació excepcional per la crisi del coronavirus.

L’acte ha comptat amb la participació especial d’Immaculada Àngel Carbonell, de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, que ha encoratjat als alumnes perquè continuïn “participant en aquest projecte la finalitat del qual és impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants així com fomentar l’escriptura i la literatura en català”.

Pablo Pérez Urquizu, de l’IES Ramón Cid, ha rebut el premi a la Millor Història del País Valencià i Millor Història de Castelló, en la 12a edició del concurs AMIC-Ficcions amb la història presentada sota el pseudònim Pabloper. El jurat ha considerat que, el relat anomenat “Ella”, mereixia la primera posició del País Valencià d’entre els 701 participants “per l’excel·lent creació d’atmosfera en una història inquietant que atrapa el lector, molt ben descrita a través dels ulls d’una primera persona, amb un final sorpresa digne de les millors històries del gènere”.

El premi a la Millor Història d’Alacant ha estat per Gemma Vilches Lozano, sota el pseudònim Gemmiti, de l’IES Cayetano Sempere. El seu relat “Un viatge sense final” ha estat qualificat pel jurat com “una deliciosa narrativa que mostra els cors dels seus protagonistes i fa palès que la bondat de les persones està per damunt de totes les coses. Belles paraules per una bonica història”.

El premi a la Millor Història de València ha estat per Bilal Merhabaoui Bouzama, David Soriano Galindo i Joan Ballester Muñoz, sota el pseudònim Taller LaMasia5, de l’Escola La Masia de Museros. El jurat ha considerat que el relat “Canto jo i la muntanya balla” mereixia el guardó per “una narració deliciosa i esperançadora que encara creu en l’essència dels éssers humans i la seva capacitat de resoldre els problemes que ell mateix ha creat.”

També s’han fet entrega dels segons premis de cada província del País Valencià. En la Segona Millor Història d’Alacant hi ha hagut un empat de dos grups. D’una banda, s’ha endut el guardó el grup Docstark, integrat per Álvaro Palomera Raez i Nadia Victoria García Belkhatir de l’IES Cayetano Sempere d’Elx, “per un text on la veu interior del narrador es converteix en l’únic protagonista d’una història sense diàlegs, directa i crua que obre la ment del lector deixant-lo gaudir del text com si fos propi”.

D’altra banda, també s’ha premiat al grup mariaabc_, integrat per María Berenguer Chamorro, del Col·legi San José Artesano d’Elx, per “un treball molt encertat sobre una història que té diversos punts d’inflexió que sorprèn perquè crea situacions canviants i relaxa al final. Text ben escrit i bona història”.

En la Segona Millor Història de Castelló també hi ha hagut doble guardó. D’una banda, s’ha guardonat a José Sancho Jiménez, del grup Sancho, de l’IES Bolavar de Castelló de la Plana, per “una història que transita entre escenes oníriques i situacions aterridores d’una forma sorprenent balsàmica i molt ben explicada i amb un final obert que convida al lector a la imaginació”.

D’altra banda, també han guanyat Sara Mestre Forés i Candela Romero Porred, del grup Mitjons, de l’IES Ramón Cid de Benicarló. El jurat ha valorat que el grup havia de rebre el premi “per la valentia d’incorporar un tema controvertit de gran actualitat al tractament literari, sempre amb un punt de vista fresc i voluntat de normalització, així com la desimboltura de la mirada lliure de prejudicis”.

La Segona Millor Història de València ha estat per Clara Tejón González, del grup Clara Tejón de l’IES Quint de Riba-roja de Túria. El jurat ha v que el seu relat mereixia el guardó “per l’estranya i original descripció del curiós cas que han viscut alhora els diversos personatges del conte i que, manté l’ai al cor des del principi fins al final”.

Per últim,  també hi ha hagut premi ex-aequo a la Millor Professora del País Valencià.  Les dues guanyadores han sigut: Maribel Rovira, de l’IES Ramón Cid de Benicarló, i Rosanna Garcia Carbonell, del Col·legi San José Artesano d’Elx.

 Dades de participació de Ficcions 2019-2020

Aquesta 12a edició va tancar el passat 31 de març amb una participació de 3.660 alumnes de 277 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (2.415), País Valencià (701), les Illes Balears (462), l’Aragó (63), Andorra (14), Catalunya Nord (4) i altres territoris (1).

De les més de 1.500 històries publicades en la dotzena edició d’AMIC-Ficcions, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 172 grups finalistes: 109 de Catalunya i Catalunya Nord (163 joves), 34 del País Valencià (57 nois i noies), 22 de les Illes Balears (28 alumnes),  5 grups de l’Aragó (6 alumnes) i 2 d’Andorra (5 joves).

 Organitza AMIC, compromís amb l’educació

El concurs AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, que enguany arriba a la dotzena edició, és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana. L’AMIC representa a més de 400 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre territori.

 

Show More